Seachange
Riverside Coomera

A Sense of Place

21 Nov, 2017

Positioned overlooking a grove of stately pine trees atop rolling green lawns that flow gently down to the Upper Coomera River, the latest development from Seachange Lifestyle Resorts will very much be a premium lifestyle offering that has been custom designed to take full advantage of its picture perfect setting.

With a strong connection to both the river and the hinterland that surrounds, the development will proudly focus on the environment to draw many of its design cues.

Stone, granite and hardwoods like cedar and blue gum will all be incorporated into main buildings, while well-maintained gardens – a key feature of any Seachange development will surround the entire development.

The property’s position and natural North-Easterly orientation are also major factors in the site’s design, with the majority of homes oriented to take full advantage of the views and breezes.

All these facets are also reflected in the overarching style of architecture utilised throughout, which has been inspired by the Nut and Berries style which emerged in Australia in the 1960s. Characterised by the use of organic materials, raked roof lines and a symbiosis with natural bushland surrounds, it is a style which very much celebrates its surrounds.

“We really felt that this stunning setting needed to be enhanced with a design aesthetic that worked in seamlessly with the locale to highlight its natural beauty,” says Alex McMahon, Pradella Director of Sales and Marketing.

Additionally, what further sets the Riverside Coomera development apart is its commitment to retaining and celebrating the existing built history of the site, which was the basis of a well-loved family home built by the owners of a local brick company.

Given the prior owner’s business, unsurprisingly, most of the driveways around the original home were paved in bricks reclaimed from buildings along the Queen Street Mall – each one painstakingly hand cleaned. These will be all be re-used throughout the new development.

Solid hardwood beams, cedar panelling and hardwood flooring, (also from Queen Street) will be similarly re-purposed in the Country Club and Riverhouse.

The original post and rail fence will also be retained, as will many of the mature trees, including the grove of 70-year-old pines that run along the perimeter.

“Given its sense of history, we want to repurpose and re-house as many elements from the existing structures as possible,” says Alex.

“In this way, we’ve been able to take the best of the site’s natural beauty and its extensive built heritage and work them into our new development for an outcome that is truly greater than the sum of these individual parts.”